Tamara Kerssens Coaching5 tips om je kinderen zo goed mogelijk te begeleiden tijdens de echtscheiding

5 tips om je kinderen zo goed mogelijk te begeleiden tijdens de echtscheiding

“Ik had mijn kinderen graag een scheiding bespaard, maar de realiteit heeft me ingehaald. Heb ik gefaald als vader?”

Tegenover mij in mijn praktijk zit Jeroen. Een sportieve veertiger die een jaar geleden gescheiden is. De scheiding is goed verlopen, er waren geen ruzies of harde verwijten. Hij en de moeder van zijn kinderen hebben hun draai weer gevonden in hun nieuwe leven. Jeroen is verhuisd naar een woning in hetzelfde dorp. Het co-ouderschap verloopt probleemloos. Hun 2 zoontjes in de lagere schoolleeftijd doen het goed, zowel thuis als op school.

Iedereen lijkt zijn draai weer gevonden te hebben, en tóch belde Jeroen mij 2 weken geleden op.

En nu zit hij tegenover mij.

Hij vertelt dat hij de laatste tijd, juist nu de rust weer terug is in zijn leven, veel nadenkt over het feit dat zijn kinderen nu hetzelfde mee maken als hij toen hij een jongen van 10 jaar oud was. Ouders in scheiding. Het gezin niet meer in tact. Dit is wat hij had willen voorkomen. Dit is waarom hij een jaar lang zijn best is blijven doen terwijl hij diep van binnen wist dat “de koek op was”. Omdat hij zijn kinderen het verdriet niet aan wilde doen wat hij zelf als jonge jongen – en nog tot ver in de puberteit – heeft gehad.

De realiteit heeft hem ingehaald. Vorig jaar zomer gingen Merel en hij uit elkaar.

En hij vraagt zich af of hij niet in dezelfde valkuil is gestapt als zijn ouders destijds. Was hij niet, net zoals zijn ouders, vooral met zichzelf bezig geweest in de periode rondom zijn scheiding? Was hij niet een beetje uit het oog verloren hoe het écht met zijn kinderen ging? Was hij niet vooral bezig geweest met overleven?

Jeroen weet uit ervaring wat een scheiding voor een kind betekent. Veel ouders zijn zich hier echter niet bewust van. Veel ouders in scheiding weten onvoldoende welke risico’s hun kind loopt en welke signalen het af geeft als het niet goed gaat. En dat is op zich niet zo gek, als je gaat  scheiden ga je door een rouwproces en dat is heel hard werken. Daarbij kun je uit het oog verliezen hoe het met je kind gaat. Het is goed om je te realiseren dat je kind óók door een rouwproces gaat en hierbij ook steun nodig heeft.

Herken je dit en wil je graag weten hoe je jouw kinderen het beste kunt begeleiden tijdens en na de scheiding? Ik geef je graag de volgende 5 tips:

  1. Laat je kind gewoon kind zijn, betrek je kind niet bij volwassen zaken

Kinderen maken zich vaak zorgen om hun ouders, willen de ouders tevreden stellen en passen zich aan. Het gevaar is dat kinderen voor hun ouders gaan zorgen, wat geen gezonde situatie is.

  1. Laat geen slachtoffergedrag zien

Het is niet erg om te laten zien dat je verdriet hebt, maar laat ook zien dat je er goed mee om kan gaan.

  1. Toon veel begrip en respect voor je kind, geef het liefde en warmte

Een kind heeft nog nooit eerder een scheiding mee gemaakt en weet niet hoe hij hier mee om moet gaan en wat hij wel of niet voelt.

  1. Praat met je kind niet negatief over de andere ouder

Door negatief over de andere ouder te praten geef je je kind een heel naar gevoel. Een kind is altijd loyaal aan beide ouders en voelt het als een persoonlijke afwijzing als je negatief over de andere ouder praat. Onthoud dat je kind voor 50% uit jou bestaat en voor 50% uit de andere ouder!

5. Vertoon geen compensatiegedrag zoals overdreven kadoos kopen of overdreven gezelligheidsavondjes

Het geeft je kind zekerheid en houvast als je de ouder blijft die je altijd was.

 

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis voor zowel ouders als hun kinderen. Maar als je weet wat een kind doormaakt tijdens de scheiding, welke risico’s de kinderen lopen, welke signalen ze afgeven en waar je rekening mee moet houden als ouders,  kun je er voor zorgen dat de kinderen er zo min mogelijk schade van oplopen.

Jeroen kon na de coaching sessie weer vol vertrouwen verder. Wil je weten wat ik voor jou en jouw kinderen kan betekenen? Neem dan geheel vrijblijvend contact met me op!

www.tk-coaching.nl                   info@tk-coaching.nl

 

De gebruikte namen zijn om privacyredenen gefingeerd.