Tamara Kerssens Coaching

Verdeelde kerst

Verdeelde kerst

“Peter wil morgen om tafel om te bespreken hoe we de kerstvakantie gaan verdelen, maar daar wil ik helemaal nog niet over nadenken!” De tranen staan in haar ogen en haar wangen worden langzaamaan roder. Janet, een 37-jarige moeder van 2 kinderen in de lagere schoolleeftijd. Zij en Peter zijn 7 maanden geleden uit elkaar gegaan en nog steeds vindt ze het heel moeilijk dat ze sindsdien haar kinderen niet meer iedere dag om zich heen heeft.

En nu wil Peter met haar bespreken hoe ze de kerstperiode gaan verdelen. Al wekenlang is ze bang voor dit gesprek. Omdat ze er niet over na kan denken. Het doet te veel pijn. Het vooruitzicht op een kerstvakantie die vroeger zo heerlijk was met zijn vieren. Vroeger. Vorig jaar nog. Een levenlang geleden.  Zij en Peter waren rondom kerst altijd 2 weken vrij, samen met de kinderen. Heerlijke weken waren het. De dagen gevuld met samen zijn, lekker eten, tijd voor elkaar, leuke dingen ondernemen. Kerst met familie, Oudejaarsavond met vrienden. Alles is anders nu. En wat doet dat pijn. Het liefst duikt ze rond kerst in bed, haar hoofd diep onder het dekbed.

Het is zo herkenbaar wat Janet vertelt. “Niet het snijden doet zo’n pijn, maar het afgesneden zijn”. Het gezin niet meer intact. Juist op dagen als verjaardagen en feestdagen kan dat verdriet zo diep voelbaar zijn.

In mijn gesprek met Janet erken ik haar verdriet en gemis, maar probeer ik haar ook te laten zien dat deze nieuwe situatie óók mogelijkheden biedt. En dat het juist op dit soort dagen, waarop je alleen bent, belangrijk is om veel energie in je zelf te steken en het fijn en gezellig voor jezelf te maken. Plan iets leuks voor jezelf. Een sauna bezoek, een dagje Netflixen, een boswandeling. Maak je huis gezellig met kaarsjes. Misschien is er iemand in je omgeving die ook alleen is en kun je samen iets ondernemen. Als je goed om je heen kijkt zul je zien dat je niet de enige bent. Zorg ervoor dat de feestdagen weer dagen zijn waar je naar uitkijkt. Zoals je dat vroeger ook deed. En benut deze dagen om jezelf op te laden en energie te krijgen voor de momenten dat de kinderen weer bij je zijn. Dat voelt beter dan wegduiken onder je dekbed en hopen dat deze dagen zo snel mogelijk weer voorbij zijn!

De gebruikte namen zijn om privacyredenen gefingeerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

zeven − 2 =